Fii pe fază! Adăugăm noi produse ReBoxed în fiecare săptămână!
Fii pe fază! Adăugăm noi produse ReBoxed în fiecare săptămână!
June 28, 2022 4 min read
Deshidratarea se află printre cele mai vechi metode de pastrare a alimentelor, încă de peste 12.000 de ani, în zonele cele mai aride ale Pământului, vegetalele și carnea erau uscate la soare pentru a-și menține toate proprietățile nutritive și a putea fi păstrate timp îndelungat. Cam asta face și un deshidrator electric: usucă alimentele cu ajutorul aerului cald, fără a le răpi aromele și nutrienții, fără aditivi sau zahăr adăugat. Chipsuri de fructe și legume, felii de ciuperci, foi de piureuri din fructe și iaurt, ierburi aromatice, ba chiar și flori și carne – toate pot fi deshidratate și păstrate în condiții optime chiar și până la 2 ani.
Un deshidrator de legume și fructe a fost conceput pentru a deshidrata o gamă variată de fructe și legume, prin reglarea temperaturii necesare pentru o prelucrare uniformă și consistentă. Aceste ustensile sunt ușor de utilizat și oferă o alternativă sănătoasă pentru conservarea alimentelor.
Îți prezentăm 9 Motive pentru care sa deții un deshidrator :
Alimentele deshidratate au un gust foarte bun
Prin folosirea unui deshidrator de alimente pentru a elimina umiditatea din fructe sau legume și puteți obține astfel alimente naturale, concentrate și delicioase. Acestea pot fi gatite sau servite ca o gustare sănătoasă așa cum sunt.
Obțineți alimente sănătoase, 100% naturale
Procesul de deshidratare necesită un singur ingredient, alimentul pe care îl uscați. Astfel, acesta va fi 100% natural și vei beneficia de mineralele și fibrele întregului fruct sau a legumei alese. În plus, spre deosebire de procedurile de gătire prin fierbere sau la aburi, nu se pierde nimic din conținutul nutrițional al alimentelor, prin deshidratarea acestora.
Economii financiare, alimentele deshidrate acasă, costă mult mai puțin decât în magazin
Anumite alimente deshidratate din comerț sunt adesea scumpe. Puteți economisi bani utilizând propriul deshidrator alimentar. Puteți deshidrata fructe sau legume proaspete de sezon din comerț sau din producție proprie pentru a le consuma atunci când nu mai sunt disponibile. Spre exemplu fructele din livadă pot fi culese și deshidratate iar ulterior conservate prin vidare. În felul acesta putem consuma tot timpul anului.
Depozitare eficientă , alimentele deshidratate ocupă mai puțin spațiu dar păstrează acealeasi beneficii și arome
Alimentele deshidratate ocupă de până la 6 ori mai puțin spațiu decât în starea lor inițială. În plus nu mai suntem limitați la mărimea frigiderului sau a congelatorului. Acestea pot fi împachetate în vase sau pungi uscate, în recipiente de congelare din plastic, în pungi de plastic sau de etanșare în vid. Le puteți păstra în cămară, având mereu la îndemână o gustare delicioasă. Alimentele deshidratate sunt compacte, ușoare și pot fi transportate cu ușurință. Din acest motiv sunt adesea folosite de cei care fac excursii la munte sau alpinism, în condiții în care este important ca alimentele să fie neperisabile și ușor de transportat.
Deshidratare precisă
Prin utilizarea unui deshidrator, aveți control asupra temperaturii de uscare. Unii preferă ca alimentele să nu fie încălzite peste o anumită temperatură, lucrul acesta fiind posibil cu ajutorul deshidratoarelor
Utilizare simplă
Deshidratoarele de alimente sunt relativ simplu de utilizat. Alimentele se taie în felii de grosimi de maxim 0.5 cm, după care se pretratează cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea și dezvoltarea bacteriilor. Ulterior se pun pe tăvile deshidratorului și se alege temperatura dorită. Apoi deshidratorul va controla procesul de uscare.
Modelele digitale de deshidratoare permit și selectarea duratei de uscare, oprindu-se automat după perioada selectată.
O piesă esențială în dietele raw
Dacă ai încercat vreodată să usuci alimente în cuptor, probabil că știi cât de frustrant poate fi. În primul rând, trebuie să ai un cuptor care funcționează la temperaturi foarte joase, de sub 70°C. Apoi să fii pregătit pentru factura de gaz/electricitate, căci alimentele tale vor sta o veșnicie în cuptor până să ajungă la un rezultat cât de cât rezonabil.
În comparație, un deshidrator face singur toată treaba după ce-l setezi după preferințele tale. Ai garanția unei temperaturi precise și control complet asupra timpului de uscare. Dacă urmezi o dietă raw (bazată de alimente neprocesate termic), un deshidrator îți vine în ajutor cu opțiunea unor temperaturi foarte joase de uscare ce mențin intacte toate enzimele și nutrienții fructelor și legumelor
Prezervarea, alimentele deshidratate se păstrează mai mult timp
Procesul curent de deshidratare produce aceleasi alimente insa cu 75% din umiditate redusa. Singurul obstacol pentru deteriorarea acestor produse il reprezinta restul de 25% de umiditate din produs. Cand deshidratezi un aliment, este mai bine daca il usuci in exces decat daca nu il usuci suficient. Odata deshidratat, acest tip de mancare trebuie depozitat in borcane sau in alte recipiente bine sigilate. Recomandarea este sa fie stocate in spatii racoroase si intunecate precum dulapurile din bucatarie. Potrivit unor studii, orezul, porumbul, graul si cerealele deshidratate si depozitate corespunzator au o durata de viata de 30 de ani sau chiar mai mult. De asemenea, legumele, fructele si pastele conservate in aceast mod pot rezista pana la 30 de ani. Laptele pudra sau alti inlocuitori ai acestuia pot fi consumati pe o durata de pana la 20 de ani.
Flexibilitate și versatilitate
Poți pregăti gustări sănătoase din fructe și legume: rulouri de fructe cu iaurt, fructe uscate, chipsuri crocante din legume, produse de patiserie sănătoase ,foi colorate pentru gustări cool și decorațiuni inedite și diverse alte gustări fără conservanți.
Ce poți obține cu un deshidrator casnic?
- Rulouri de fructe deshidratate – preferatele copiilor! Pasezi fructe (chiar și amestecate cu puțin iaurt) și le deshidratezi sub forma unei foi gumate pe care o rulezi într-un snack foarte interesant pentru cei mici, fără zahăr adăugat și alte bazaconii.
- Fructe uscate precum struguri, afine, căpșuni, zmeură, prune, cireșe, vișine, mure.
- Chipsuri sănătoase dulci, fără adaos de zahăr, din mango, banane, mere, pere, ananas, kiwi, citrice, piersici, caise.
- Chipsuri sănătoase sărate, fără adaos de ulei, din cartofi, cartofi dulci, morcovi, păstârnac, sfeclă roșie
- Ciuperci și roșii uscate
- Batoane de cereale cu fructe și granola
- Diverse variante de pâine și crackers din semințe și nuci
- Flori, petale de flori aromatizante, ierburi aromatice
- Diverse pastrame și alte rețete creative din carne de vită, pui, miel și pește
Te invităm în magazinele ReBoxed, ca să îți prezentăm recomandarea noastra privind Deshidratorul pentru Familie de la ReBoxed